Cash is king!

Help, where did my cashflow go?

Negatieve bankstanden, lonen die niet betaald kunnen worden, leveranciers die moeten wachten op betalingen… het bezorgt start-ups en kmo’s slapeloze nachten. De lange betalingstermijnen van multinationals en overheidsbedrijven beletten de groei van kmo’s en start-ups. Want wie heeft een buffer groot genoeg om betalingstermijnen van 90 dagen en meer te overbruggen?

De wettelijke betalingstermijn voor handelstransacties bedraagt dertig dagen. Een gerechtelijke procedure opstarten kan maar loont meestal niet de moeite.

Het gaat over te kleine bedragen, de duurtijd van de procedure is te lang,… en wat met de lange termijn relatie met die klant? Grote bedrijven weten dit natuurlijk ook waardoor de betalingstermijnen alleen maar langer worden.

Hoe pak je dit dan aan? Wel, zo doen wij het.

We maken een actieplan dat we samen met de zaakvoerder implementeren. Als alle acties zijn uitgevoerd, raakt het cashflowprobleem van de baan.

1. Geen actieplan zonder businessplan

We maken een businessplan voor de volgende vijf jaar op. Het eerste jaar wordt per maand opgesplitst met zowel een verlies- als winstrekening. Daarnaast komt een balans om de nood aan extra cash in kaart te brengen.

2. Werkkapitaal moet je optimaliseren, en dat doen we in drie stappen:

  • Openstaande klantvorderingen worden weggewerkt en in de toekomst vermeden. Evident toch? In de praktijk blijkt echter anders.

Ook het facturatieproces wordt bekeken. We minimaliseren de tijd besteed aan routine-opdrachten zoals facturen uitsturen en zorgen dat de facturen tijdig de deur uit zijn. Digitalisering is hier vaak cruciaal.

  • Leveranciers en hun betalingsvoorwaarden worden in kaart gebracht. Zijn ook hier betere betalingsvoorwaarden mogelijk, dan starten we de onderhandeling.

3. Ga proactief de financiële markt op

Met jouw businessplan in de hand en geoptimaliseerd werkkapitaal, bekijken we (opnieuw) andere financieringsmogelijkheden voor jouw bedrijf. Zowel op korte als op lange termijn. De kansen op betere voorwaarden – en dus een meer gebalanceerde financieringsportefeuille – stijgt aanzienlijk met een proactieve aanpak.

Sounds like a plan? &Robin komt graag langs om te kijken of en hoe we jou kunnen helpen.


Ine Meeussen

Managing Partner &Robin
+32 3 450 71 31
+32 472583265
ine.meeussen@androbin.be