4 misvattingen over CFO’s in kmo’s de wereld uit

CFO’s, Financieel Directeurs, Finance Managers… What’s in a name? Opvallend is dat we meer dan eens botsen op misvattingen én vooroordelen over wat ze doen en wie ze zijn.

1. [read more=”Te duur” less=”Te duur”]

Wie een financieel directeur vast in dienst wilt nemen, botst al snel op een eerste doorslaggevende factor: het loon. Financieel directeurs zijn hoogopgeleide, ervaren mensen en dus is hun loon logischerwijs ook evenredig. Voor een kmo is het daarom vaak een barrière om een financieel directeur vast in dienst te nemen.

Je kan er ook creatief en vooral flexibel mee omgaan.  Met CFO-as-a-service kan een financieel directeur op tijdelijke én parttimebasis worden aangenomen. Twee dagen, drie dagen, vijf dagen per maand. Alles kan, afhankelijk van de noden van je organisatie.[/read]

2. [read more=”Te oudbollig” less=”Te oudbollig”]

Deze is een zeer typische uitspraak.  Het mogen dan wel senior profielen zijn, maar dat wilt niet zeggen dat ze in de tijd zijn blijven stilstaan. Integendeel.

Een goede CFO is de ideale partner om te bekijken of een ERP-systeem in jouw onderneming noodzakelijk is. Niet alleen helpt hij of zij je bij het zoeken naar een passend systeem, maar biedt hij of zij ook deskundige ondersteuning bij de implementatie ervan. En na de implementatie, volgt uiteraard ook naadloos de interpretatie. In mensentaal.

Ook kent een CFO zijn weg in de continu veranderende wereld van de rapporteringstools die alle cijfers van je kmo netjes in beeld kan brengen.

Vooruitstrevend, meedenken en zaken in mensentaal uitleggen gelinkt aan jullie core business, is wel een terecht vooroordeel als we spreken over een financieel directeur.[/read]

3. [read more=”Te veel cijfers” less=”Te veel cijfers”]

“Financieel directeurs zijn alleen maar met cijfertjes bezig.”

Een financieel directeur vertrekt vanuit de cijfers, daarvoor wordt hij dan ook in eerste instantie in dienst genomen, maar het stopt niet daar. De rol van een financieel directeur is drieledig: meten, interpreteren en vertalen. Opnieuw in mensentaal.[/read]

4. [read more=”Te grote bedrijven” less=”Te grote bedrijven”]

Enerzijds is er de misvatting dat CFO’s louter ervaring hebben met enorm grote bedrijven – en hebben niet de mentaliteit van een kmo. Anderzijds is er het idee dat CFO’s alleen maar nodig zijn in grote bedrijven. De link tussen een Financieel Directeur en een kmo is dus voor velen een duister pad.

&Robin biedt niet voor niets CFO-as-a-service aan en dat specifiek voor de kmo. Het takenpakket van een CFO begint daar waar dat van de boekhouder eindigt. Elke groeiende onderneming wordt complexer, waardoor dus ook de risico’s groter worden. Zo komt elke kmo op een kantelpunt en wordt externe knowhow in huis halen een must.[/read]

Na 2 jaar hebben wij bij &Robin een aantal mooie referenties gerealiseerd. Een aantal vind je terug op onze site. Voor jou, als ondernemer, zijn deze vrij algemeen. Indien je zelf een vraagstuk hebt, bespreek deze gerust met ons. We maken graag tijd voor je en koppelen steeds terug met een fair en duidelijk antwoord.


Ine Meeussen

Managing Partner &Robin
+32 3 450 71 31
+32 472583265
ine.meeussen@androbin.be