“Met &Robin vonden we een financiële sparringpartner op strategisch gebied”

Paul, zaakvoerder Robrechts & Thienpont

“We zaten met het bedrijf in een fase die me verplichtte om externe competentie in het bedrijf te brengen. Ik had nog nooit van het concept CFO-as-a-service gehoord. Toen Elisabeth – Business Manager van &Robin – me erover sprak, bleek het de ideale oplossing”, aldus Paul Robrechts, CEO bij Robrechts & Thienpont.

Van vragen…

“Er was een sluimerende behoefte, laat ik het zo zeggen. Naast de “ongoing business” van ons eigen bedrijf, speelde ik en mijn medevennoot Marc namelijk met de gedachte om voor het eerst te participeren in een nieuw bedrijf. We deden al wel overnames, waar we 100% eigenaar werden, maar dit was anders. Ik zat met verschillende vragen die ik niet beantwoord kreeg.”

“Ook zijn we sterk aan het internationaliseren. Daardoor wordt onze organisatie steeds complexer, zowel op organisatorisch vlak, als op gebied van financieel management. Wij voelden de nood aan ondersteuning. Onze snelle groei deed de nood aan een ander kader sterk toenemen. Het model dat &Robin met CFO-as-a-service biedt, paste perfect in onze behoefte. Een financiële sparringpartner die ons uitdaagt op strategisch gebied, maar daarnaast ook een aantal operationele processen verbetert.”

… naar de juiste klik

“De juiste expert vinden was een eerste belangrijke stap. Een mentale en intermenselijke klik met de Robin van dienst, was van cruciaal belang. De competentie is één ding, maar het relationele is eigenlijk nog vele belangrijker.”

“Openheid en vertrouwen zijn noodzakelijk – langs beide kanten – en de klik was er meteen. Niet veel later volgde een tweede gesprek met mijn medevennoot. Het enthousiasme van alle partijen was zo groot, dat we zonder het al te beseffen al aan het werk waren. Ideeën kwamen ter sprake, gevolgd door kristische vragen.”

… naar concrete antwoorden

“Het idee voor de opstart van ons nieuwe bedrijf Sintos was er al voor de komst van de Robin. Hij loodste ons doorheen het hele proces. We bespraken het concept op een kristische manier. Door zijn expertise, kon ik met meer rust en vertrouwen belangrijke beslissingen nemen, zoals over:

Daarnaast werkt de Robin ook aan een aantal operationele processen. Samen met onze boekhouding werd er een rapporteringsmodel opgemaakt, aangepast aan de groeiende en meer complexe organisatie. De financiële cijfers worden nu sneller en slimmer uit het systeem gehaald. Onze administratieve medewerkers hebben nu ook een coach, iemand die hen helpt om mee te groeien met de organisatie.”

CFO-as-a-service, op maat van onze kmo

“Het grote voordeel van een CFO-as-a-service, is toch wel de flexibiliteit. In het begin van ons traject samen, zagen we elkaar op wekelijkse basis. Intussen streven we naar één à twee persoonlijke gesprekken per maand. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog momenten waarop de Robin besprekingen heeft met onze medewerkers, of met onze stakeholders, zoals de bank of software leveranciers.”

“Alle bedrijven die in een “step-up” fase zitten, zijn gebaat bij CFO-as-a-service. Voornamelijk voor ondernemingen die te maken krijgen met een snelle groei. Of voor ondernemingen die door internationalisering of die door overname complexer worden. Het is zeker een aanrader wanneer er meer is dan alleen “ongoing concern”, of wanneer financiële rapportering en inzichten belangrijker worden.”

&Robin maakt het verschil met pakweg de betere accountant, of consultant van the Big4, doordat het zélf een kmo is en dus ook beter mijn behoefte kan inschatten. De persoonlijke klik, het vertrouwen en de openheid die er onmiddellijk is, is van cruciaal belang.

“Ik heb mijn eigen stijl als ondernemer en wil op een aangename manier getriggerd en in vraag gesteld worden. Bedreigend mocht het zeker niet zijn, maar ik wilde zeker ook niet naar de mond gesproken worden. Onze Robin doet dat prima, Elisabeth heeft dat goed ingeschat. We werken echt samen als Batman & Robin.”

&Robin zorgde voor CFO-as-a-service

Elisabeth Domus

Business Manager

Meer referenties