Management rapportering voor kmo’s

De nood bij onze klant was duidelijk: een betrouwbare en efficiënte managementrapportering. Dat klinkt als iets voor &Robin! Onze Robin bracht structuur en duidelijkheid voor de hele onderneming.

Management rapportering voor kmo's

Betrouwbare rapportering

Een interne managementrapportering moet betrouwbaar zijn voor de hele organisatie. Dit document is de basis voor verdere acties van de onderneming. Een managementrapportering moet snel zijn, want met geen, onjuiste of achterhaalde informatie maak je zelden goede beslissingen.

Om de betrouwbaarheid van je managementrapportering te controleren, vergelijk je de rapportering best met de – door revisoren goedgekeurde – jaarrekening. In de rapportering maak je namelijk regelmatig gebruik van schattingen. Aan de hand van de verschillen ga je na welke informatie je nog miste op het moment van rapporteren. En zo weet je waar je processen moet optimaliseren.

Efficiënte processen

Met de juiste software beperk je de rapporteringstijd tot een minimum. Zo komt er tijd vrij voor wat écht telt: analyseren en signaleren. Stuur geen cijfermassa uit naar medebeslissers of interne medewerkers. Hou het beknopt, relevant en eenvoudig. Zo maak je snel de juiste beslissingen en is er geen verwarring.

Medewerkers op één lijn

Het menselijke aspect van een betrouwbare managementrapportering valt niet te onderschatten. De data waarmee de rapportering gevoed wordt, moet compleet, correct én op tijd zijn. Alle medewerkers moeten het nut van de rapportering inzien en aan één kar trekken. Toon de meerwaarde aan door best practices en win zo het vertrouwen van de hele organisatie. Maak elke medewerker bewust van zijn verantwoordelijkheid in een correct rapporteringsproces. Onze Robin liet elke betrokken medewerker een deel van de rapportering maken. Als je duidelijk aangeeft wie voor wat verantwoordelijk is, dan nemen medewerkers ownership.

Een goede communicatie is hierbij van onschatbare waarde. Luisteren, vragen beantwoorden en met alle partijen overleggen zijn dé bouwstenen om een betrouwbare rapportering te verkrijgen. Iedereen moet immers met dezelfde definities en maatstaven werken. Enkel zo kan de onderneming bouwen op de feiten.

Rapporteren, efficiënte processen en duidelijke communicatie zijn een totaalpakket. Vergeet één poot van de stoel, en het evenwicht is weg. Een betrouwbare managementrapportering opzetten kan daarom een hele uitdaging zijn.

Wat is er mogelijk? Wat kost een management rapportering? Hoe kan dit mij helpen om mijn bedrijf efficiënt en effectief aan te sturen? Zicht krijgen op de cijfers van het bedrijf, zonder dure software of wekenlang studiewerk? Dat kan!

Contacteer ons gerust via ine.meeussen@androbin.be voor meer advies. We kijken samen met jou graag naar een oplossing op maat van jouw bedrijf.