Familiebedrijven & externe knowhow… waar komt die terughoudendheid vandaan?

80% van de Belgische ondernemingen die personeel tewerkstellen, zijn familiebedrijven. Tesamen staan ze in voor 1,7 miljoen jobs, wat overeenstemt met 45% van de totale werkgelegenheid*. De moeite waard dus om dit type bedrijven beter te leren kennen, beter te begrijpen én hen te ondersteunen in hun groeiverhaal.

“Hét familiebedrijf” bestaat niet

kmo en externe expertise

Er zijn verschillende definities voor “familiebedrijf”. Het IFB (Instituut voor Familiebedrijf) omschrijft het als volgt: Een onderneming wordt, ongeacht de omvang, als een familiebedrijf beschouwd als de meerderheid van het stemrecht op de algemene vergadering in handen is van de oprichter of de eigenaar van de onderneming en zijn familie. De tweede voorwaarde is dat minstens één vertegenwoordiger van de familie actief is in het management of het bestuur van het bedrijf.

Familiebedrijven kunnen dus grondig verschillen in structuur en organisatie. Soms is de eigendom, het management en het bestuur uitsluitend in handen van de familieleden. Daarnaast zijn er bedrijven waar de familie niet meer de dagelijkse leiding uitoefent, maar wel nog de enige of de voornaamste eigenaar is.

Een ander belangrijk verschil is de ambitie van het familiebedrijf en de manier waarop ze een generatie wissel aanpakken en voorbereiden.

Generatiekloof

Externe, objectieve hulp biedt soelaas

CFO-as-a-service via &Robin

Eindelijk een oplossing op maat.

“Tegenwoordig krijgen we meer en meer de vraag van familiebedrijven voor ondersteuning van hun financieel management. Vaak doen deze familiebedrijven beroep op een boekhouder voor hun de wettelijke verplichtingen rond boekhouding, jaarrekeningen, btw-aangiftes, vennootschapsbelasting…  Uit ervaring weten we dat de deze familiebedrijven bij groei of een nieuwe generatie nood krijgen aan meer gespecialiseerd advies, liefst van iemand die intern aanwezig is”, licht Elisabeth toe.

“Onze klanten, zoals TFE, Optiphar Apotheek en Vimmo zijn vooral geholpen doordat iemand zich in die projecten vastbijt, die hoognodig zijn, maar waar vaak geen tijd of kennis voor is. Op korte termijn boeken onze klanten meer winst en zorgen we voor gemoedsrust voor de familie”

Voor familiale kmo’s met ambitie, die willen groeien, internationaliseren én innoveren kan &Robin interessant zijn. De dames van Sister Sledge zongen het in 1979 al “Cause here’s what we call our golden rule. Have faith in you and the things you do. You won’t go wrong, this is our family Jewel.” Maar ook het mooiste familiejuweel moet soms eens opgeblonken worden.

Interesse om kort kennis te maken? Contacteer me gerust via onderstaande coördinaten.


Ine Meeussen

Managing Partner &Robin
+32 3 450 71 31
+32 472583265
ine.meeussen@androbin.be

 

*© AMS