maart 1, 2018

Cashflowanalyse voor kmo’s

Het ontbreken van cash is de nummer één reden bij faling van bedrijven. Dat hoeft niet te verwonderen als je weet dat slechts 67% van de facturen tijdig betaald worden.  Cash is niet voor niets het bloed van de onderneming, zonder cash functioneert ze niet.

We nemen het hele order-to-cashproces onder de loep

Een cashflowanalyse bezorgt je kmo inzicht in het betalingsgedrag van je klanten en je betaaltermijnen bij leveranciers. Daarnaast bezorgt het je een kritische blik op de huidige samenwerking met je bank. Maar allereerst is het van belang dat je documenten en contracten volledig in orde zijn.

 

 

 

 

1. Documentatie

In het order to cash zijn er verschillende documenten: de offerte, de bestelbon, het contract, de leveringsbon en de factuur. Zijn deze allemaal op elkaar afgestemd en zijn de algemene voorwaarden goed onderbouwd? We nemen ze onder loep.

2. Betalingsgedrag

Waar liggen de zwakke schakels in het order-to-cashproces van jouw onderneming? Ligt dat bij het betalingsgedrag van je klanten? Of eerder bij de betalingsmogelijkheden bij je leveranciers?

Hoe en wanneer volg je onbetaalde facturen op? Wie is hiervoor verantwoordelijk?  En wat als die wanbetalingen die langdurig blijven aanhouden? We analyseren het hele proces en adviseren hoe het beter kan.

3. Samenwerking met je bank

Ook je bank is een belangrijke partner voor je cashflow, dus laat je zeker niet tegenhouden om ook op die relatie een kritische blik te werpen.

  • Met welke bank(en) werk jij het meeste samen en waarvoor?
  • Bieden zij ook effectief de “beste” voorwaarden?
  • Worden kaslijnen en lange termijn leningen optimaal gebruikt of zijn er andere financiële stromen mogelijk?

Inzicht krijgen in deze vragen neemt een minimum aan tijd voor jou als ondernemer, maar je mag er zeker van zijn dat het een maximum genereert aan relevante informatie voor de portefeuille van je bedrijf. Laat onze Robin dergelijk analyse uitwerken. Hij zal jou een concreet inzicht geven in de huidige situatie. Tegelijk zal hij jou een aantal concrete stappen bezorgen om beter te doen waar nodig. Indien gewenst werken we samen aan de implementatie ervan.

 

Elisabeth Domus


Elisabeth Domus

Business manager &Robin
+32 3 450 71 31
+32 476 86 25 59
elisabeth.domus@androbin.be